Romanen

Knacker er en roman skrevet af Karsten Skov. Romanen er baseret på virkelige hændelser fra en periode i Danmarkshistorien, hvor Sønderjylland var tvunget væk fra Danmark og ind i det tyske rige. En tid, hvor den danske flertalsbefolkning var underlagt magthaverne i Berlin, og hvor tyske udsendinge skulle forsøge at ændre befolkningens sindelag fra dansk til tysk .

Romanen blev af magasinet Alt om Historie kåret som en af årets bedste historiske romaner og  udkom i oktober 2013 i 2. oplag.

Fortællingen

En aprildag i 1917 under 1.Verdenskrig kommer frontsoldaten Esben Mikkelsen hjem på orlov, efter at have tilbragt to år ved Vestfronten. Han er mærket af de mange krigsoplevelser, og da han som sønderjyde er tvunget i tysk krigstjeneste, føler han absolut intet engagement i at holde gang i den tyske krigsmaskine. Inden han kan nyde tre ugers fred sammen med familien, skal han overbringe en vigtig besked til sin svigerinde. Men en lille misforståelse og uoverensstemmelse med den lokale grænsegendarm, resulterer i en afkortning af orloven, og snart ser han sig selv igen på vej til skyttegravene i Frankrig. En pludselig indskydelse får ham til at desertere kort efter afrejsen fra kasernen. Det bliver en kamp for overlevelse, og hvor de tyske myndigheder ikke agter at tilgive en desertør

citat fra bogen

“Med ét kom en serie af brisantgranater, og med frygtelige gurglende hyl ramte de jorden i et ordentligt drøn. Det var den ændring i beskydningen, den erfarne befalingsmand feldwebel Jacobi havde ventet på. ”Så er det nu,” skreg han ”